tisdag 30 mars 2010

Synade...

Det var någon gång i gränslandet mellan 70- och 80'tal. Frank Zappa var på plats i det Tyskland som på den tiden hette Väst-Tyskland för att underhålla, det kan ha varit i München, Hamburg eller om det var i den delen av Berlin som låg på "rätt" sida av muren.
Tusentals tyskar var på plats för att se Baltimores stora son framföra bland annat sin tills då största hit Bobby Brown. Den påtagliga otåligheten innan konsertens början byttes snart mot en ännu tydligare förväntan då Herr Zappa på utsatt tid klev in på scenen och närmade sig sin mikrofon. Men i stället för Hey there, people, Im Bobby Brown, They say Im the cutest boy in town fick åhörarna höra Zappa viska lite försiktigt Sieg Heil i micken. Av förståeliga skäl blev det en aning oroligt bland publiken, lite flackande blickar och "Scheiße, was bedeutet er?". Zappa gjorde ett nytt försök, lite högre denna gången: Sieg Heil!
Fortfarande med en viss skepticism bland publiken, det stora gensvaret ville inte riktigt infinna sig.
Först på tredje försöket, när han tog sats enda bakifrån och med full kraft skrek Sieg heil hände något. Människorna i salen kastade tvekan och klentrogenhet åt sidan, ett antal högerarmar åkte upp i luften och ett unisont SIEG HEIL slungades tillbaka mot scenen.
Frank Zappa svarade direkt med att fräsa You did it again you bastards! innan han lämnade scenen och åkte tillbaka till hotellet...

Inga kommentarer: