fredag 26 mars 2010

Essensen i Rock'n'Roll

Essensen i rock'n'roll är inte endast feta riff, dubbla bastrummor och tunga basgångar. Lika viktigt har det enda sedan Elvis dagar varit med image och utseende, den krydda som gör rockmusik mer spännande, ofta farligare och ibland även bättre än vad det skulle vara om man endast hade det ett par öron hör att förhålla sig till.
Föreställ er ett Sex Pistols som såg ut som The Osmonds, ett Sisters of Mercy som anammade Herreys looken fullt ut med vita chinos, färggranna skjortor och gyllene skor eller ett Motörhead som utseendemässigt inte gick att skilja från Westlife eller Östen med resten, någonstans på vägen skulle det bli allvarligt knas och mycket skulle vara annorlunda. Eller för att utrycka det hela på enklast möjliga sätt: Ramones hade aldrig blivit det Ramones det var om de inte såg ut just som Ramones gjorde...

Yorath fick på sin tid jobb i ett band utifrån att vara den stolta ägaren av ett par coola boots. Bandet ifråga slet med en medlem som hade för ovana att dyka upp i replokalen iklädd en tröja hans morsa hade stickat till honom, även om han hängde på sig en creddig röd Rickenbacker så var det ingen pardon, grabben och den hemstickade tröjan skulle ut...!
De andra medlemmarna i bandet visste att undertecknad spelade på en vit Fender med svart plektrumsplatta, Sid Vicious och Paul Simonon style, en tung merit även det, men i och med att de aldrig hört det tänkta nyförvärvet spela en ton var det först och främst tuffa boots vs. stickad tröja som var utslagsgivande i det platserbjudandet som framlades då vi av en tillfällighet träffades på gatan en eftermiddag. Hälsningsfrasen lät kort och gott: "Snygga skor, vill du vara med i vårt band?" Svaret blev positivt och mina nya bandkollegor valde alltså att chansa, i stället för att behöva fortsätta dras med den tröja som en handarbetande morsa lagt mycket av sin själ i.

En mycket talande historia som understryker det hela är den när Noel Gallagher får syn på en snygg gitarr i ett butiksfönster, tänker "den måste jag ha", kliver in i affären och ber om att få prova. Affärsbiträdet frågar vilken sorts förstärkare han vill testa gitarren i, varpå Noel svarar "No, no...fuck the amp, bring me a mirror...!!"

Inga kommentarer: