Oj va hösten kom tidigt i år, tänkte Yorath och plockade redan förra helgen en halvfull platspåse med finfina kantareller. M tog direkt tag i saken, rensade, smörstekte och gjorde en pastasås vars doft i sig skulle rendera i minst ett par stjärnor i vilken Michelinguide som helst.
Yorath fick, som första chefsplockare, förstås smaka innan alla andra och det blev tyvärr inte alls bra. Första tuggan lät som om man tuggade i sig krossad glas och så fortsatte det; varje munfull var hälften svamp / hälften grus och det vara bara att slänga skiten i den bruna papperspåsen. Grusade svampdrömmar om man säger så. Tråkigt värre, men Yorath kommer nog att söka revansch i svampskogen redan kommande helg....
3 kommentarer:
Men du måste ju skölja kantarellerna. Lärpengar, eller snarare lärsvamp.
Det är just det man inte skall, sköljer man dom så förlorar dom smak, rensa och borsta brukar räcka långt i vanliga fall...
Är medveten om problemet och sköljer oerhört försiktigt och snabbt, vilket funkar bra om man varit noggrann vid plockningen. Men sluta skölja helt, nej det går bara inte, tyvärr. Nåt barr och några gruskorn kan förstöra en kantarellfranska, om inte annat sitter man och vänter på kraset i tänderna... Oavsett är motionen fin.
Skicka en kommentar